27/02/2023

El dilluns 27 de febrer el Dr. Vicenç Acuña, la Dra. Anna Freixa i el Dr. Josep Pueyo van participar en les jornades organitzades per la Residència d'Investigadors del CSIC a BCN amb la ponencia "Gorgues, entre el lleure i la conservació". Treball que va obtenir el Premi Guilleries 2020, de la Càtedra Aigua, Natura i Benestar

Les gorgues fluvials són normalment els únics hàbitats amb aigua durant tot l'any en climes semiàrids, convertint-se així en un refugi per a la biota d'aigua dolça. Tanmateix, les multituds humanes també es reuneixen a les gorgues durant l'estació càlida, amenaçant la biodiversitat. L'objectiu del treball era analitzar els factors que expliquen l’activitat recreativa en gorgues (nombre de visites), avaluar la relació entre la visita i els impactes sobre la qualitat de l'aigua (DOC, NH4+, cafeïna i filtre solar EHMC) i la biodiversitat bacteriana (com a indicador de la biodiversitat) i desenvolupar un mètode per determinar la capacitat de càrrega (és a dir, el nombre de visitants per dia) de cada gorga. Els resultats indiquen que la recreació impacta tant en la qualitat de l'aigua com en la biodiversitat, i que els canvis en la biodiversitat van ser especialment ràpids quan augmentava la recreació de nul a baix. Les implicacions per a la conservació són prohibir l'esbarjo en aquells NSH amb un alt valor de conservació i determinar el límit d'esbarjo utilitzant el cabal del riu i la qualitat de l'aigua aigües amunt per a les gorgues amb un valor de conservació més baix.

https://www.residencia-investigadors.es/ca/activitats/gorgues-entre-el-lleure-i-la-conservacio.html

https://www.residencia-investigadors.es/ca/cicles/dilluns-de-ciencia-desafiaments-i-reptes-del-c/

Vídeo de la conferència

 

 

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar