09/07/2022

Sergi Sabater, sotsdirector de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), va recollir el Premi de l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL), en reconeixement de la seva trajectòria científica, en el marc del Congrés SIBECOL AIL Meeting 2022, que es va celebrar del 3 al 8 de juliol a Aveiro (Portugal). El Premi és una distinció dels èxits d'una persona física al camp de la limnologia ibèrica, incloent-hi la recerca, l'educació, la divulgació i la transferència.

Sota el lema «Ecologia: Millorar el nostre futur sostenible a través del coneixement científic», el Congrés presenta un esdeveniment conjunt que inclou la II Trobada de la Societat Ibèrica d'Ecologia (SIBECOL), el XXIè Congrés de l'Associació Ibèrica de Limnologia (AIL) i la 21a Trobada Nacional d’Ecologia de la Societat Portuguesa d’Ecologia (SPECO).

Sergi Sabater Cortés (1958) es va doctorar en Biologia a la Universitat de Barcelona sota la supervisió de l'eminent Prof. Ramon Margalef, que el va iniciar en la limnologia. Des de llavors, la seva recerca s'ha centrat en l'ecologia dels ecosistemes fluvials, especialment en l'estructura i les funcions ecològiques dels productors primaris i els heteròtrofs en el bentos i la columna d'aigua, el metabolisme i el funcionament dels rius, i els efectes que el canvi global provoca en les aigües dolces.

Sabater ha coeditat diversos llibres i ha publicat gran quantitat d’articles científics sobre ecologia i ciències ambientals en revistes científiques internacionals de gran impacte. El Dr. Sabater ha compaginat la recerca amb compromisos editorials en revistes científiques i amb la docència, primer a la Universitat de Barcelona i, des del 2003, a la de Girona, on és membre del Grup de Recerca en Ecologia Aquàtica Continental (GRECO) i de l’Institut d’Ecologia Aquàtica.

També és el sotsdirector de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua, des del 2008 que va ser nomenat pel Patronat de l’lCRA, i investigador sènior expert en l’ecologia dels ecosistemes fluvials, especialment en la funció dels biofilms, el metabolisme i funcionament dels sistemes fluvials, i els efectes del canvi global sobre els sistemes fluvials.

En l’actualitat, Sabater centra la seva recerca, segons ha explicat al Congrés, «en els efectes de l'escassetat d'aigua i l'impacte dels contaminants com a factors d'estrès concurrents que configuren l'estat actual dels ecosistemes fluvials». Després de rebre el reconeixement, el professor va llegir la ponència “A reflection for Science in Ecology. Does river flow show a path?” (Una reflexió per a la Ciència en Ecologia. El cabal del riu mostra un camí?).

Així mateix, van participar en el congrés, amb diversos tallers i ponències, les investigadores de l'àrea de RiE (Recursos i ecosistemes) de l’ICRA. Les estudiants de doctorat, Gabriela Córdoba i Dayana Jarma, que respectivament van impartir les ponències “Changes in the hydrological patterns of a highly stressed Mediterranean basin and their implications for water chemistry and primary production” (Canvis en els patrons hidrològics d'una conca mediterrània altament estressada i les implicacions per a la química de l'aigua i la producció primària) i “Gulls carrying antibiotic resistance: How does this relationship vary in space and in relation to their gut bacterial communities?” (Les gavines són portadores de resistència als antibiòtics: Com varia aquesta relació a l'espai i en relació amb les seves comunitats bacterianes intestinals?). La limnòloga Anna Freixa va parlar sobre “The relevance of wet events during dry periods on bacterial communities in temporary streams” (La rellevància dels esdeveniments humits durant els períodes secs a les comunitats bacterianes dels rierols temporals). Al seu torn, la investigadora predoctoral, Daniela Henry va fer una exposició sobre “Carbon sequestration in reservoir sediments: understanding connections and potential impacts along the land-to-ocean contínuum” (El segrest de carboni als sediments dels jaciments: comprensió de les connexions i els possibles impactes al llarg del contínuum terra-oceà).

https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/Sergi Sabater Premi AIL 2022 https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/Sergi Sabater
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar