16/08/2022

L'equip format per personal investigador de l'àrea de Qualitat de l'Aigua (QA) d'ICRA, Sara Rodríguez-Mozaz, Jose Castaño i Lucia Helena Santos ha col·laborat per segon any consecutiu amb el “Projecte Escanyagats” de l'associació mediambiental “La Sorellona”, enfocat en l'estudi, conservació i divulgació sobre hàbitats fluvials mediterranis.

La feina ha estat possible gràcies al suport del projecte LLIBERA (SEO Birdlife i Ecoembes), i ha consistit en aplicar una metodologia senzilla pel mostreig i anàlisi de microplàstics (MPLs), implementada l'any anterior al riu Celrè (Quart, província de Girona), per al seu estudi al riu Onyar.

Els resultats han reflectit una presència moderada de MPLs a diversos trams del riu, sobretot al seu pas pel centre de Girona (903 MPLs/m3), amb predominància de fragments (78 – 85%) sobre fibres (12 – 20%) i esferes (1 – 3%). Els nivells són semblants o una mica superiors als reportats anteriorment al riu Celrè, afluent de l'Onyar (conca del Ter).

Simultàniament, l'associació La Sorellona ha avaluat l'eficàcia de xarxes de contenció, instal·lades a diversos col·lectors d'aigües residuals i pluvials, per reduir l'arribada de residus urbans al riu Onyar. En base a les escombraries acumulades en una de les xarxes de contenció (pluvial) al llarg de 4 mesos (1 kg), s'estima que cada xarxa podria evitar l'arribada al riu d'uns 3 kg de residus/any/col·lector. Per tant, aquestes accions preventives són importants ja que aquests residus, que potencialment es poden fragmentar en microplàstics, poden contribuir a la degradació dels ecosistemes aquàtics.

https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/Microplasticos https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/Procesamiento
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar