10/02/2023

El passat 8 de febrer es va organitzar a la Sala d’Actes de l’ ICRA-CERCA el seminari 'L'expedició al Mar d'Aral: testimonis d'un mar’, realitzat per l’investigador Rafa Marcé. Una xerrada que va comptar amb una excel·lent acollida per part del personal d’ICRA-CERCA i altres membres de la comunitat científica a Girona i Barcelona.

A la xerrada Marcé va repassar la història del desastre ambiental del Mar d’Aral, considerat el quart llac més gran del planeta i que porta assecat des dels anys 60 a conseqüència dels grans programes d’irrigació promoguts per la Unió Soviètica. Això ha representat una catàstrofe per l’ecosistema i els centenars de milers de persones que depenien de la pesqueria d’aigua dolça més productiva del món.

En aquest sentit, es va repassar l’expedició al Mar d’Aral que, l’equip liderat per l’ICRA-CERCA i el mateix Rafa Marcé, van emprendre el mes d’agost de 2022 per mostrejar testimonis de sediment i esbrinar si la catàstrofe natural més important del segle XX també va comportar l’alliberament de desenes de milions de tones de diòxid de carboni a l'atmosfera promogut per la descomposició del carboni orgànic acumulat als sediments de l’antic mar durant mil·lennis. Al seminari, Marcé va detallar els objectius i l'aventura de l'equip de recerca en el marc del projecte Alter-C, i també es van avançar alguns dels resultats que ja s'han pogut processar.

«El nostre treball a l’Aral no només té un vessant científic: si demostrem que l’assecament del llac té conseqüències pel que fa a les emissions de carboni a l’Àsia Central, començaríem a valorar si l’estalvi en emissions de carboni que tindríem si les aigües retornessin al mar, podria ser considerat una opció de mitigació del canvi climàtic», afirma Rafa Marcé.

Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar