18/10/2022

L'Hotel Samba de Lloret de Mar compleix deu anys com a laboratori de proves de l'ICRA, dedicat a avaluar tecnologies innovadores d'estalvi d'aigua

- L’objectiu de la recerca és aconseguir que l’activitat turística requereixi menys aigua potable, un bé escàs que actualment es malbarata.

- L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) ha implementat quatre projectes per millorar la gestió de l’aigua amb tecnologies més eficients.

- L’Hotel Samba de Lloret de Mar on es duen a terme els projectes de recerca ja era pioner a Europa en pràctiques sostenibles.

En un Mediterrani cada dia més turístic, millorar la gestió de l’aigua esdevé essencial. Fa deu anys, l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) va començar una iniciativa pionera per contribuir a millorar la gestió de l’aigua dins el sector turístic, a partir de la idea que, només si és sostenible, el turisme podrà continuar sent una de les principals activitats econòmiques del país.

Salvar l’aigua i salvar el turisme

Segons l'ICRA, el consum d'aigua per turista és fins a quatre vegades més gran que el d'un resident permanent,  ja que també es té en compte el consum indirecte: piscines, jardins, camps de golf, spas, etc. Sens dubte, les activitats turístiques al Mediterrani suposen un estressor per als recursos hídrics, especialment durant els mesos d'estiu.

Per aconseguir que l’activitat turística requereixi menys aigua potable, un bé escàs, en els últims 10 anys l’ICRA ha portat a terme una sèrie de projectes de recerca sobre el terreny, en unes instal·lacions reals i obertes al públic. L’hotel que va decidir col·laborar en el projecte va ser el Samba, un resort amb piscina que va ser construït el 1972 i que compta amb 433 habitacions, restaurant i 7.252 m² destinats a zones verdes. Situat a Lloret de Mar i de tres estrelles, l’Hotel Samba ja havia estat el primer d’Europa en obtenir els certificats ISO 14001 (1997) i EMAS (1998) per les seves bones pràctiques en optimització d’aigües, domòtica en comptadors, il·luminació amb leds o reciclatge i gestió de residus, entre altres hàbits sostenibles.

Un hotel pioner en la separació d’aigües grises

De fet, l'hotel comptava amb un sistema de separació d'aigües grises des de 1998. Les aigües generades en banyeres i lavabos són recollides en un tanc per ser tractades i reutilitzades a les cisternes dels vàters i s’arriben a reutilitzar fins a 15.000 m³ a l'any. Es tracta d’una pràctica sostenible ecològicament (redueix la demanda d'aigua potable) i econòmicament (suposa un estalvi important en la factura de l'aigua). L'Hotel Samba era, doncs, un exemple en la gestió de l'aigua en allotjaments turístics de la zona. Així i tot, els projectes que hi ha dut a terme l’ICRA han demostrat que encara es podia anar més enllà en l’aprofitament de l’aigua.

Els quatre projectes de l’ICRA a l’hotel Samba

El primer que es va posar en pràctica en aquesta instal·lació turística va ser el projecte europeu demEAUmedEl seu objectiu era crear un cicle tancat de l'aigua òptim i segur a través de tecnologies innovadores integrades. Per a aquest projecte es va instal·lar el sistema vertECO (de l'empresa austríaca Alchemia-nova) a la terrassa del bar de l'hotel.

Aquest sistema, que actualment encara és instal·lat a l'hotel, és un aiguamoll on ocorren diferents interaccions entre l'aigua, les plantes i el mitjà de suport. L’aiguamoll vertECO té la capacitat de depurar les aigües grises i ha mostrat un molt bon rendiment per al tractament d'aquestes, que es poden reutilitzar per irrigar les zones verdes de l'hotel o per a la bugaderia.

El projecte demEAUmed, amb tres anys de durada i 15 socis de set països, integrava vuit tecnologies capdavanteres per al tractament i la reutilització dels diferents corrents d'aigua residual que es generen a l'hotel (aigües del vàter, bugaderia, dutxes, piscina, etc.), juntament amb el monitoratge avançat de paràmetres de qualitat i consum d'aigua.

El següent programa de recerca amb l’Hotel Samba va ser el CLEaN-TOUR, un projecte nacional de quatre anys de durada que buscava avaluar el tractament de les aigües grises amb una combinació de sistemes de membrana i aiguamolls construïts. En aquest cas, a més d'incloure plantes ornamentals, es van introduir plantes comestibles. Amb aquest enfocament, a més d'aconseguir tractar les aigües grises per reutilitzar-les, s'obtenen hortalisses que es poden consumir dins del mateix hotel. Un nou pas per augmentar la circularitat i la sostenibilitat dins de l'hotel.

El tercer el projecte en què va participar l’ICRA amb proves pilot a la instal·lació turística de Lloret de Mar va ser el SUGGEREIX, impulsat i finançat majoritàriament per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i liderat pel centre tecnològic Eurecat. La seva finalitat era generar coneixement per millorar les estratègies de gestió de l'aigua reutilitzada.

Finalment, el projecte més recent de l’ICRA amb l'Hotel Samba com a escenari ha estat ReUseMP3, finançat per l’Agència Estatal de Recerca i el Ministeri de Ciència i Innovació d'Espanya. Es tractava d’avaluar la viabilitat de les solucions basades en la naturalesa per al tractament d'aigua, de manera que aquesta pugui ser reutilitzada de manera directa. En aquest projecte s'analitzen els contaminants que pot haver-hi en l'aigua (fàrmacs, pesticides, microplàstics, etc.) Gianluigi Buttiglieri, investigador de l’ICRA que treballa amb temes d’economia circular i solucions basades en la natura, comenta que “és important avaluar tant l’eficiència de les solucions emprades com l'impacte d’aquests tipus de microcontaminants orgànics, present a l'aigua reutilitzada, pel medi ambient i la salut humana.”

L’equip ICRA implicat en els diferents projectes de recerca de l’Hotel Samba està format per Gianluigi Buttiglieri i Sara Rodriguez-Mozaz, investigadors de l’ICRA especialitzats respectivament en tecnologies de tractament i reutilització i en Química Ambiental; Joaquim Comas, professor titular de la Universitat de Girona, membre del grup de recerca LEQUIA i investigador sènior adscrit a l'àrea d'Avaluació i Tecnologies de l’ICRA, Esther Mendoza i Josephine Vosse, investigadores predoctoral a l’ICRA, i Lucas Alonso, investigador postdoctoral a l’ICRA, entre altres investigadors.

Millorar la presa de decisions en la gestió de l’aigua

Els resultats dels quatre projectes de recerca de l’ICRA serviran per crear eines d'ajuda a la decisió a l’hora de fomentar la reutilització de l'aigua en altres escenaris turístics de la Mediterrània, imprescindible per contribuir a un turisme més sostenible on la gestió de l’aigua sigui responsable i eficient i coherent amb l’actual context de canvi climàtic i d'escassetat d'aigua.

Per a Esther Mendoza, investigadora predoctoral a l’ICRA, que ha enfocat la seva tesi doctoral en el tractament d'aigües grises amb sistemes de membranes i aiguamolls construïts: “encara queda molta feina per fer, però gràcies a la recerca i la implicació d’empreses com l’Hotel Samba es pot contribuir a un turisme més sostenible i promoure pràctiques que es puguin realitzar en altres instal·lacions turístiques de la zona mediterrània”.

Sobre l'lnstitut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA)

L'ICRA és un centre multidisciplinari de recerca en aigua creat el 26 d'octubre de 2006, pel govern de la Generalitat de Catalunya. A més, és un centre CERCA adscrit a la UdG i compta amb l’impuls dels seus patrons: el Departament de Recerca i Universitats, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Universitat de Girona (UdG).

És un referent internacional que aposta per la investigació del cicle integral de l’aigua, en matèria de recursos hídrics, qualitat de l’aigua, en el sentit més ampli de la paraula (química, microbiològica, ecològica, etc.) i tecnologies de tractament i d’avaluació i la transferència d'aquest coneixement a la societat i al teixit empresarial i industrial.

La recerca que s'hi duu a terme es refereix a tots els aspectes relacionats amb l'aigua, especialment aquells que tenen a veure amb el seu ús racional i els efectes de l'activitat humana sobre els recursos hídrics.

https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/NdP ICRA Sambahotel 350 https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/NdP ICRA Sambahotel 350 2 https://old icra website.icradev.cat/files/noticia/NdP ICRA Esther Mendoza 350
Aquesta web utilitza galetes per a la millora dels nostres serveis i de la teva experiència com a usuari o usuària.
En cas que continuïs navegant, considerem que acceptes el seu ús. Per a més informació sobre la nostra Política de Galetes clica aquí.

Acceptar